2.5 C
New York
Monday, November 28, 2022
HomeGENERAL KNOWLEDGEThe Revolt of 1857

The Revolt of 1857

The Revolt of 1857

1.Which was the main reason for out break of 1857 revolt ?

Answers:Introduction of Enfield rifle & Introduction of Doctrine of Lapse

2. Which place is not a center of sepoy mutiny?

Answers:Jaipur

3.The revolt of 1857 started at which place ?

Answers:Merrut

4.Which british person admitted that the sepoy mutiny was the first national movement of India?

Answers:Disraeli

5.Bahadur Shah II was arrested and sent to which place ?

Answers:Rangoon

6.Most important of revolt of 1857 was –

Answers:All the above

7.Which leader’s death of 1857 was unknown?

Answers:Nana Shaheb

8.Mangal Pandey fired the first shot of the Revolt of 1857 at which place?

Answers:Barrackpore

9.Where did Kunwar Singh and Maulvi Ahmadullah lead the sepoy mutiny?

Answers:Arrah and Faizabad;

10.Who recovered Jhansi and Gwalior

Answers:Huge Rose

11.“Revolt of 1857 was an extension of social progress the English had already initiated” Who among the following said that?

Answers:Karl Marx

12.The viceroy who introduced Doctrine of Lapse

Answers:Lord Dalhousie

13.Azimullah was loyal follower of ________ .

Answers:Nana Saheb

14.Who captured Jhansi ?

Answers:Hugh Rose

15.Who led the British forces which defeated Jhansi Lakshmibai?

Answers:Hugh Rose

16.Who killed the sons of Mughal emperor ?

Answers:Lt Hodson

17.Who was the emperor of Britain at the time of 1857 revolt ?

Answers:Queen Victoria

18.Who was the Governor General of India during the sepoy Mutiny?

Answers:Lord Canning

19.Who was the first secretary of state for India ?

Answers:Charles Wood

20.Who led the revolt in Kanpur ?

Answers:Nana Saheb, Tantia Tope, Azilulla Khan

21.Who led the revolt in Jhansi ?

Answers:Rani Laxmabai

22.Who led the revolt in Lucknow ?

Answers:Begum Hazrat Mahal& Ahmadullah

23.Who called 1857 Revolt as the First war of Indian Independence ?

Answers:V . D.Savarkar

24.Who called 1857 Revolt as “neither first nor national war of Independence” ?

Answers:R.C Majumdar

25.Which British historian described the revolt of 1857 as Sepoy Mutiny ?

Answers:John Lawrence, Earl Stanley

26.Who was the first martyr of revolt of 1857 ?

Answers:Mangal Pandey

27.Who was the Sargent shot dead by Mangal Pandey ?

Answers:Major Hudson

28.The sepoy Mutiny took place in the year?

Answers:1857 ,May 10

29.The revolt started at Dum Dum on

Answers:Jan 23,1857

30.Mangal pandey was executed on  which date ?

Answers:May 9,1857

31.The Sepoy of the Third Cavalry at Merrut revolted on which date ?

Answers:May 10,1857

32.Mangal Pandey Sepoy of the 34th Native Infantry stationed at Barackpur in which year ?

Answers:March 29,1857

33.During the revolt of 1857 Chapaties were distributed secretly in various villages and towns .What was distributed in cantonments ?

Answers:Lotus flower

34.What was the symbol of 1857 revolt ?

Answers:Lotus & Chapati

35.Which commissions is associated with the Army Re-organization after the suppression of the revolt of 1857?

Answers:Peal Commission

36.The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from?

Answers:East India Company to the British Crown

37.After the revolt of 1857 the British recruited the soldiers from the?

Answers:Gurkhas, Sikhs and Punjabis in the North

38.What was the demand of Rani Lakshmibai of Jhansi that was refused by the British?

Answers:After the death of her husband, Rani Lakshmidai wanted her adopted son to be recognized as the heir to the kingdom.

39.What did the British do to protect the interests of those who converted to Christianity?

Answers:In 1850, a new law allowed an Indian who had converted to Christianity to inherit property of his ancestors. This law made it easier to convert to Christianity.

40.What objections did the sepoys have to the new cartridges that they were asked to use?

Answers: It was rumoured that the new cartridges were coated with the fat of cows and pigs. This hurt the sentiments of both the Hindus and the Muslims.

41.How did the last Mughal emperor live the last years of his life?

Answers:The last Mughal emperor spent the last years of his life in a jail in Rangoon; along with his wife.

42. In what ways did the British change their policies as a result of the rebellion of 1857?

Answers:The British made various changes in their policies after the revolt of 1857. Some of them are as follows:
  • The British Crown took the direct responsibility of governance in India.
  • All the ruling chiefs and kings were assured that their territory would never be annexed in future. They could pass on their kingdom to their heirs; including the adopted sons. However, they were to accept the suzerainty of the British Crown.
  • A decision was taken to increase the proportion of Europeans in the army. More people were to be recruited from among the Gurkhas, Sikhs and Pathans.
  • It was decided to respect the local customs and traditions.

43.What could be the reasons for the confidence of the British rulers about their position in India before May 1857?

Answers: Within hundred years of assuming the Diwani of Bengal, the British became the unquestioned rulers over a large part of the Indian subcontinent. They rarely had to use force to take control over a territory. They were doing profitable trade which was their main objective. They also succeeded in winning the support of most of the local rajas and chieftains. These are some of the possible reasons for the confidence of the British rulers about their position in India before May 1857.

44.The modern historian who called the revolt of 1857 as the ‘first war of independence’ was

Answers:V.D. Savarkar

45.The revolt of 1857 was witnessed by the poet

Answers:Ghalib

46.Who was the Governor General of India during the sepoy Mutiny

Answers:Lord Canning

47.Who started the ‘Doctrine of Laps’

Answers:Lord Dalhousie

48.Who, among the following, was NOT associated with the Revolt of 1857 ?

Answers:Maharaja Ranjit Singh

49.When did Queen Victoria declared the taking over of Indian Administration under British Crown ?

Answers:1 November ,1858

50.The sepoy Mutiny took place in the year

Answers:1857

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KeralaPSCTips.Com
KeralaPSCTips.Comhttps://www.keralapsctips.com
keralapsctips.com is one of the leading Online Kerala PSC Training Institute. If you are preparing for Kerala PSC Exam and not have enough Time to go for Classroom training then KeralaPSCtips.com will be your Best Solutions. For Course Related Enquire email us at keralapsctips.com@gmail.com
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

Most Popular

ART/LITERATURE/CULTURE AWARD

KERALA PSC RIVISION EXAM

Human Heart

 Revolt of 1857 

Recent Comments