Tuesday, July 5, 2022

Planning commission

Planning commission

1- The Planning commission of India is?

Answer  – A non-statutory body

2- Mahalanobis Model has been associated with five year plan?

Answer  – Second Five Year Plan

3- Which plan gave emphasis on removal of poverty for the first time?

Answer  -Fifth

4- The Planning Commission of India was constituted in the year?

Answer  – 1950

5- A rolling plan refer to a plan which?

Answer  -changes its allocations and target every year

6- In India the concept of ‘minimum needs’ and ‘directed anti poverty programmes’ were the innovation of?

Answer  -Fifth five year plan

7- When was the planning commission established?

Answer  -15th March 1950

8- Economic planning is in?

Answer  –  Concurrent list

9- National Development Council was constituted in?

Answer  -August 6, 1952

10- ‘Twenty Point Programme” was launched in the year?

Answer  -1980

11.  India’s Gross Domestic Product (GDP) grew by how much perecent in third quarter ?

Answer  – 6.1 %

12.RBI has decided to conduct Open Market Operations by purchasing government securities for an aggregate amount of ___________on January 6, 2012.

Answer  -Rs 12,000 crore

13.How much amount has been raised by government from auction of its 5 per cent stake in the oil major ONGC?

Answer  -Rs 12,666 crore

14.During April-January 2011-12, the cumulative growth rate of the Core industries was

Answer  – 4.1%

15.Which country tops the list of World’s richest countries released by US-based
Forbes magazine in February 2012?

Answer  -Qatar

16.What was the role of the planning commission?

Answer  – The planning commission acts in a formal, advisory role, making recommendations to the local legislative body. The most fundamental implementation tool is zoning. The zoning ordinance establishes regulations for the use of land and some standards for development within identified zoning district boundaries.

17.Who is the chairman of the Planning Commission?

 

Answer  –Deputy Chairman of the Planning Commission. Since the prime minister happens to be the ex-officio chairperson of Planning Commission of India, the position of the deputy chairperson has great significance. The appointments are made by the Central Cabinet.

18.Who is the president of Planning Commission?

Answer  –After India achieved Independence, a formal model of planning was adopted, and accordingly the Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India, was established on 15 March 1950, with Prime Minister Jawaharlal Nehruas the Chairman.

19.How many types of emergencies are envisaged by the Constitution?

Answer  –The Constitution stipulates three types of emergencies: 1.An emergency due to war, external aggression or armed rebellion (Article 352). This is popularly known as ‘National Emergency’. However, the Constitution employs the expression ‘proclamation of emergency’ to denote an emergency of this type.

20.What is the new name of the Planning Commission?

Answer  –New Delhi: India’s Planning Commission will be renamed “NITI Aayog” as part of a restructuring plan announced by Prime Minister Narendra Modi in his Independence Day speech. ‘NITI’ is an acronym for “National Institution for Transforming India,” said officials.

21.What is President rule in India?

Answer  –In the Republic of India, the phrase “President’s rule” refers to the imposition of Article 356 of the Constitution of India on a State whose constitutional machinery has failed. … The proclamation is issued by the state’s Governor after obtaining the consent of the President of India.

22.How many types of emergencies are there in India?

Answer  –There are three types of emergency which can be proclaimed in India: National Emergency, State Emergency or Presidential Rule in state and Financial Emergency.

23.Who was the first deputy chairman of planning commission?

Answer  –Montek Singh Ahluwalia. Shri Montek Singh Ahluwalia is currently the Deputy Chairman of the Planning Commission for India. He has been a key figure in India’s economic reforms from the mid 1980s onwards.

24.Who framed the Constitution of India?

Answer  –On 29 August 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a draft Constitution for India.

25.When fundamental rights are suspended?

Answer  –During a national emergency, many Fundamental Rights of Indian citizens can besuspended. The six freedoms under Right to Freedom are automaticallysuspended. By contrast, the Right to Life and Personal Liberty cannot besuspended according to the original Constitution.

 

 

KeralaPSCTips.Comhttps://www.keralapsctips.com
keralapsctips.com is one of the leading Online Kerala PSC Training Institute. If you are preparing for Kerala PSC Exam and not have enough Time to go for Classroom training then KeralaPSCtips.com will be your Best Solutions. For Course Related Enquire email us at keralapsctips.com@gmail.com
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments